nieuws
Bespreking lezingen en Evangelie
16-08-2020
Bespreking van de Bijbellezingen en het Evangelie van zaterdag 15 augustus en zondag 16 augustus 2020
Het Bijbelinloopuurtje, de bespreking van de lezingen en het Evangelie wordt in verband met de coronacrisis digitaal voortgezet. Dus via de computer, laptop, tablet of telefoon kunt u deze volgen. Klik hieronder op een van de links...
Pastoor Geertjan van Rossem bereidt de presentatie voor en neemt deze digitaal op en zet deze vervolgens op YouTube. De link hier naartoe wordt hier vermeld en verder op alle deelwebsites van de vier kerkdorpen. Klik op die link en volg zijn opgenomen presentatie. Een gesprek daarover met hem op dat moment is dan natuurlijk niet mogelijk, wel in een persoonlijke ontmoeting of na de viering op het kerkplein.
In deze digitale ontmoeting geeft Geertjan een toelichting op de Eerste en Tweede lezing van aanstaande zondag 16 augustus en op het Evangelie.
● Deze zaterdag we de 20e zondag door het jaar en het feest van Maria Ten Hemelopneming. Het motto luidt: Onze moeder.
Sinds het Tweede Vaticaans Concilie kent de Kerk drie hoogfeesten die speciaal aan Maria zijn gewijd: 8 december, het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis; 1 januari, het feest van Maria, Moeder Gods en 15 augustus, het feest van Maria Tenhemelopneming. Zo wil de Kerk in de jaarcyclus Maria vereren, die op een bijzondere manier met Christus verbonden is en daarom ook ‘geheel en ongedeeld’ bij God opgenomen is. Maria blijft op de meest hechte manier, in ziel en lichaam, met haar Zoon verbonden. Ze heeft eigenlijk de wereld niet echt verlaten, maar is ‘ontslapen’ en blijft vanuit de hemel de behoedster van alle gelovigen. Het feest van Maria Tenhemelopneming is een van de oudste Mariafeesten. Het is al in de vijfde eeuw ontstaan in de kerk van het oosten, vanuit de volksdevotie, en door de Kerk overgenomen in de liturgie.
Deze zondag 16 augustus vieren we de 20e zondag door het jaar. Het motto luidt: Grenzen overschrijden.
Jezus is begonnen als gezondene naar zijn eigen Joodse volk. Echter: in de ontmoeting met mensen is Hij gebracht tot een veel dieper inzicht van Gods bedoelingen met onze wereld. Jezus heeft ontdekt dat zijn Blijde Boodschap ook over de grenzen van het Joodse volk voor ‘alle volkeren’ bestemd is. Gelukkig dat hij kon aansluiten bij sommige profeten van het Eerste Verbond waar deze intuïtie reeds aanwezig was. Wij zijn eraan gewend dat het christendom overal op de wereld is doorgedrongen. Maar deze universele oriëntatie gaat verder, niet alleen geografisch. De Blijde Boodschap is ook bedoeld om alle facetten van het menselijke bestaan te doordesemen.Het motto luidt: Stilte nà de storm.
● Ga naar de presentatie van de beide lezingen van deze week en klik op deze link of op de link hieronder en geniet van de presentatie.
● Ga naar alle toelichtingen op de lezingen en de evangelies in de afgelopen maanden van pastoor Geertjan van Rossem, ook naar die van Hemelvaartsdag. Klik op deze link.
Meer informatie:
NIEUWS
Sint-Petrusbasiliek Boxtel
Sint-Willibrorduskerk Esch
Sint-Theresiakerk Lennisheuvel
Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde