Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

Diaconie

Missie, Ontw.- & Vrede

Missie, een opdracht voor de kerk

Missie, een opdracht voor de kerk

Missie is het geheel van activiteiten die uitgaan van de Rooms-Katholieke Kerk tot verbreiding van het evangelie in woord, sacrament en daad te midden van niet-christelijke volkeren. Het woord missie komt van het Latijnse missio dat zending betekent.

Leden van de MOV zijn in elk kerkdorp van de parochie actief

In het kader van de missie zijn er in de Heilig Hartparochie in elk kerkdorp leden van de MOV actief. Deze leden organiseren onder aansturing van de pastoor en het secretariaat activiteiten voor de missie: bijeenkomsten, inzamelingsacties, verspreiden van kranten en folders, bezoeken, studiemiddagen en dergelijke.

Mocht u interesse hebben om u in te zetten voor het Missie-, Ontwikkelings-, Vormings- of Vredeswerk, neem dan contact op met een van de kartrekkers van de MOV-groepen. U kunt ook het bij 'Formulieren' het formulier 'Vrijwilliger Heilig Hartparochie' in.

Bezoek de activiteiten van de diverse MOV-groepen op de sites van de kerkdorpen van de parochie.

In de 19e eeuw kende de missionering een grote bloei: er werden nieuwe genootschappen opgericht, zoals de Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria (1816) en de Witte Paters (1868). Zij werden soms specifiek voor de evangelisering opgericht en zonden vele krachten uit. Ter ondersteuning werden vele missiebonden opgericht, meestal met een eigen tijdschrift. Er werden scholen en ziekenhuizen opgericht. De H. Stoel en de Propagande Fide drongen steeds aan op de vorming van een inheemse clerus. De missioneringsactiviteit uit die tijd mag niet vereenzelvigd worden met de kolonisatiebeweging die in dezelfde periode plaats vond: meestal ging de missie-activiteit vooraf aan de kolonisatie, zoals in Afrika, Oceanië en Zuid-Oost Azië.

In het Midden-Oosten ging ze niet gepaard met kolonisatie en in de Noord- en Zuid-Amerika vertrokken de missionarissen naar gebieden die reeds gekoloniseerd waren (in 1783 naar de Verenigde Staten en in de jaren 1820 naar Latijns-Amerika).

In het begin van de 19e eeuw nam de H. Stoel het voortouw in de missieactiviteiten: Paus Pius VII (1800-1823) richtte de Propagande Fide weer op. Deze was door Napoleon afgeschaft. Gregorius XVI (1831-1846) stichtte talrijke bisdommen en vroeg aan de bisschoppen om een plaatselijke clerus te vormen.

De missieactiviteit is steeds een belangrijk aandachtspunt gebleven van de pausen. In 1920 verklaarde Benedictus XV (1914-1922) de jonge zwarte christenen die in 1885 in Oeganda als martelaren stierven zalig. Paus Pius XI (1922-1939) wijdde in 1926 de eerste zes Chinese bisschoppen, gevolgd in de jaren daarna door Japanse, Vietnamese en Afrikaanse bisschoppen. In die periode ontstond ook de missiologie als een studie op zich: een grondige studie van de sociologie en de psychologie van de bevolking in de missiegebieden hielp bij het bekeringsproces. Men trachtte ook meer dan in het verleden die gebruiken van de lokale bevolkingen te behouden die niet strijdig waren met de katholieke moraal. In 1900 telde de Kerk 6.106 missionarissen en in 1933 11.181. Paus Pius XII (1939-1958) benoemde tijdens het consistorie van 1946 de eerste Chinese kardinaal (Thomas Tien Kensin).

Vastenactie voor de allerarmsten in Mbala in Zambia

Van Aswoensdag, op 14 februari 2018, tot eerste Paasdag, op 1 april, is het vastentijd. Een tijd van bezinning. Een tijd om het met wat minder te doen. Uw tijd, geld en aandacht kunt u dan delen met mensen die uw steun kunnen gebruiken, of dat nu ver weg is of juist heel dichtbij.

Wilt u deze vastentijd bewust beleven? De uitdaging met uzelf aangaan? Op www.vastenactie.nl kunt u zien hoe andere mensen de vastenperiode invullen. Als u wilt, kunt u uw vastenactie daar ook delen met anderen. Extra leuk is het natuurlijk als u uw familie, vrienden en kennissen oproept om uw uitdaging - en daarmee de projecten van Vastenactie - financieel te steunen. Even minderen... voor een ander!

● Gaan waar niemand gaat in Zambia
Voor ons campagneproject 2018 gaan we naar Mbala, een district (met een gelijknamige stad) in het uiterste noorden van Zambia, aan de grens met Tanzania. Mbala is een van de armste districten van Zambia, met een gemiddeld weekinkomen van 0 tot 6,90 euro per huishouden. De meeste mensen werken als dagloner. De hiv/aids epidemie die dertig jaar geleden uitbrak, heeft de armoede nog verergerd en heeft bovendien grote invloed op de familiestructuren. Ouders overlijden of zijn te zwak om te werken, kinderen blijven achter of belanden bij hun grootouders. 

Het Vastenactie campagneproject 2018 wordt uitgevoerd door de zusters van de Heilig Harten van Jezus en Maria. Zij zetten zich met name in waar de nood het hoogst is. Niet voor niets droeg de stichter van de congregatie, Victor Braun, de zusters op 'te gaan waar niemand gaat en te doen wat niemand doet'. Vanuit die opdracht gingen de zusters eind jaren '80 de sloppenwijken in om te zorgen voor de door hiv getroffen families. Zo ontstond het Households in Distressprogramma, dat we dit jaar via Vastenactie steunen.

Eilanden van hoop in El Salvador

In 2017 staat de hoofdstad van El Salvador centraal in de Vastenactiecampagne en dan speciaal de wijken Apopa en Mejicanos.

San Salvador in het algemeen en deze wijken in het bijzonder gaan gebukt onder extreem veel geweld door criminele bendes, de 'mara's'. Iedere mara heeft zijn eigen territorium, waar hij het leven volledig beheerst. Mensen worden bedreigd, afgeperst en beroofd. Wie praat met de politie, wordt ernstig verminkt of vermoord. Mensen kunnen daardoor ook niet van de ene wijk naar de andere: ze worden op 'vreemd terrein' beschouwd als potentiële vijand.

De bendes werven actief leden onder kinderen en jongeren. Lidmaatschap zorgt voor 'respect', voor geld, mooie spullen en voor vrouwen. De verleiding is dan ook groot voor veel jongeren uit straatarme, gebroken gezinnen! Ons campagneproject - de samenwerking van een aantal katholieke organisaties - wil helpen voorkomen dat  kinderen en jongeren lid worden van de bendes.

De jeugdcentra die we steunen, willen de kinderen een ander perspectief bieden en ze leren dat ze ook buiten de bendestructuren een goed bestaan kunnen opbouwen.

Voldoende voedsel voor families in Katakwi

Dit jaar gaat de aandacht van Vastenactie uit naar Oeganda in Afrika en wel naar Noord-Oost Oeganda, de provincie Teso. Dit is een arm, achtergebleven gebied waar de mensen afhankelijk zijn van landbouw. 

Door de klimaatverandering worden de opbrengsten veel te laag. Mensen lijden honger, overlijden zelfs. Maar er is hoop.
SOCADIDO, projectpartner van vastenactie, helpt de gemeenschappen om te gaan met extreme droogte én extreme regenval zodat de oogsten verbeteren en de mensen voldoende te eten hebben. Denk hierbij aan irrigatietechnieken, het telen van bepaalde gewassen en de hulp bij het “opstarten”.

Het project van Vastenactie 2016 richt zich op een aantal gemeenschappen in Katakwi, waar de hulp nog op gang moet komen.

In de Goede week gul voor Sri Lanka

Met zijn allen op de bres voor caritasorganisatie SETIK
Evenals vorig jaar (Project Pater Smeets) en in 2012 (Zuster Darlene in Congo) hebben de parochies in Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde ook in 2015 een eigen vastenproject. Deze keer ligt het project in Sri Lan-ka. Het richt zich op de caritasorganisatie SETIK welke vooral in het thee-plantagegebied de levensomstandigheden van de mensen die daar leven en werken, wil verbeteren.

Slechte leefomstandigheden in Sri Lanka
In de vakantiefolders wordt Sri Lanka “de parel van het oosten” genoemd. De meeste toeristen welke Sri Lanka bezoeken, zullen dit beamen. Maar achter die glanzende toeristenfolders gaat een schrijnende werkelijkheid schuil. Een jarenlange bloedige burgeroorlog tussen de twee belangrijkste bevolkingsgroepen, de Singalezen en de Tamils, heeft diepe wonden geslagen welke nog lang niet zijn genezen.

Leven in sloppenwijken
Buiten de toeristenwegen zien we armoede: sloppenwijken, mensen die op straat leven, piepkleine lemen hutten, gebrek aan schoon water, gebrek aan sanitair, enz. Met name ook op de prachtige theeplantages, waar vooral Tamils werken, zijn de omstandigheden verschrikkelijk: lange werkdagen, zwaar werk, weinig verdienen; het lijkt op slavenarbeid. Kinderen krijgen onvoldoende te eten en geld voor school is er niet.

Caritasorganisatie SETIK
Het vastenactieproject van 2015 richt zich op de caritasorganisatie SETIK welke met name in het theeplantagegebied de levensomstandigheden van de mensen die daar leven en werken, wil verbeteren. Hierbij bekommert SETIK zich om alle facetten van het leven zoals huisvesting, schoon water, opleiding en ontwikkeling. SETIK stimuleert jongeren hun schoolopleiding  af te maken, organiseert trainingen over bijvoorbeeld geweldloos samenleven, computercursussen, zorg voor opvang en begeleiding na schooltijd, voorziet dorpjes op de theeplantages van kleine bibliotheken. SETIK werkt voor iedereen, ongeacht afkomst en religie. 

In de Goede Week, de week vóór Pasen, komen vrijwilligers van de parochie bij u aan huis om uw bij-dragen in een zakje in ontvangst te nemen. Laat uw hart spreken en geef gul voor het project van pater Hans Smeets. U kunt het zakje ook in de kerk in de bus doen of in de brievenbus van de pastorie.