Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

Vieringen - Bijzondere vieringen

Kerkelijke uitvaart

Na een afscheid is er stilte

Na een afscheid is er stilte

Bij een indringende gebeurtenis als een overlijden overheerst het verdriet. Toch wordt u nagenoeg meteen geconfronteerd met het ‘regelen’ van de uitvaart.

Als parochiegemeenschap willen we er ook op deze momenten van het leven zijn, hoe moeilijk de begeleiding van het sterven en na het sterven ook is en hoe moeilijk het kan zijn om een woord van troost te vinden voor de nabestaanden. 

Juist in zulke dagen willen wij u helpen om te getuigen van ons geloof in Christus en het eeuwig leven en hulp te bieden waar dat nodig is. 


● Een kerkelijke uitvaart in een van onze kerken

In de regel kunt u bij een overlijden het beste zo spoedig mogelijk de naar het Pastoraal centrum bellen. Hier kan in overleg met een van de priesters een huisbezoek worden gepland. In overleg met de de toegewezen priester wordt dan een uitvaartdienst gepland en vormgegeven. Uitgangspunt voor de uitvaartsviering zijn de richtlijnen van het bisdom.

De mogelijkheid bestaat om aan de vooravond van de uitvaartviering een avondwake te houden, verzorgd door een werkgroep die bestaat uit betrokken parochianen. Er kan ook alleen een avondwake worden gehouden.

Overzicht overledenen

Een overzicht van de overledenen die een kerkelijke uitvaart hebben gehad vindt u in het hoofdstuk 'Archief' van het desbetreffende kerkdorp.

Er zijn meer mogelijkheden om van een dierbare op een kerkelijke wijze afscheid te nemen dan alleen door middel van een eucharistieviering. Enkele daarvan zullen u bekend zijn maar we willen ze graag noemen en toelichten. En elke vorm van afscheid kunt u zoals gebruikelijk in overleg met een priester, de voorganger, invullen. Ook met meerdere vormen van zang en/of muziek…


Er heerst bij veel al dan niet belijdende parochianen van onze Heilig Hartparochie en/of de inwoners van onze kerkdorpen de gedachte dat er tegenwoordig ‘in de kerk niks meer mag’. Het tegendeel is waar. In overleg met de priester, de voorganger, kunt u uit meerdere wijzen van afscheid kiezen en daarbij kunt u samen met die voorganger op een heel eigen wijze een persoonlijke viering ten afscheid vormgeven.

Natuurlijk is de kerk geen feestzaal en zijn de verschillende vieringen aan voorschriften gebonden. Deze voorschriften zijn vastgelegd binnen de Katholieke Kerk en horen erbij. Zo ga je tijdens een voetbalwedstrijd ook voetballen en wordt er op zondagmiddag vlak voor de wedstrijd niet medegedeeld dat er die dag wordt gehandbald of gevolleybald!

De fraaie urnenmuur op de begraafplaats van Esch

De fraaie urnenmuur op de begraafplaats van Esch

De speelruimten binnen een kerkgebouw en een afscheidsviering worden dan wel bepaald door de Katholieke Kerk, maar er is binnen diezelfde Kerk veel mogelijk. We zetten de mogelijkheden voor een afscheidsviering graag voor u op een rij.

1. Een uitvaartmis (eucharistieviering)    
Deze vindt in een van de kerken of de basiliek van de parochie plaats. Hierna volgt een begrafenis of crematie.

2. Een uitvaartmis voorafgegaan door een avondwake
Deze uitvaartmis vindt ook in een van de kerken of de basiliek van de parochie plaats. De dag voorafgaand aan deze afscheidsviering is er dan een avondwake. Deze kan in een kerk of basiliek plaatsvinden maar in bijzondere gevallen ook op een andere plaats. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis. Hierna volgt een begrafenis of crematie.

3. Alleen een avondwake
Er kan ook voor alleen een avondwake worden gekozen. Deze kan dan ook in een kerk, basiliek of andere locatie plaatsvinden. Bijvoorbeeld dus ook in een verzorgingshuis. Hierna volgt een crematie.

4. Een gebedsviering    
Deze vindt in een van de kerken of de basiliek van de parochie plaats. In een gebedsviering is er geen eucharistisch gedeelte en eenvoudig gezegd: ‘kan en mag er meer’. Hierna volgt een begrafenis of crematie.

5. Een gebedsviering voorafgegaan door een avondwake
Deze vindt in een van de kerken of de basiliek van de parochie plaats. De dag voorafgaand aan deze afscheidsviering is er dan een avondwake. Deze kan in een kerk of basiliek plaatsvinden maar in bijzondere gevallen ook op een andere plaats. Hierna volgt een begrafenis of crematie.

6. Een crematie met gebedsviering
Deze gebedsviering vindt plaats in het crematorium en wordt dus ook in overleg met de nabestaanden vormgegeven. Hierna volgt dan de crematie.

U ziet dat er veel mogelijkheden tot afscheid nemen zijn. Als het afscheid nemen heeft plaatsgevonden volgt er een begrafenis op een begraafplaats of een crematie waarna bijzetting of anderszins...

De ingang van de parochiebegraafplaats van Liempde

De ingang van de parochiebegraafplaats van Liempde