Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

Archief BELL-parochie

BELL-besturen

Wij hebben u nodig!


De BELL-groep heeft voor en na de zomervakantie weer volop vergaderd. Veel zaken werden besproken en enkele documenten zijn weer vastgesteld. Al deze documenten worden opgenomen in het startdocument. Het concept van dit document wordt in de vergadering 16 oktober besproken en vastgesteld. Daarna wordt de definitieve versie opgesteld en vóór 1 november aan de bisschop ter goedkeuring aangeboden. De fusiedatum is 1 januari 2015.

Nieuw bestuur en commissies
Een belangrijk opdracht voor de BELL-groep. Een goed, deskundig en slagvaardig bestuur is een basisvoorwaarde voor het welslagen van de nieuwe parochie. Inmiddels hebben 6 personen zich bereid verklaard in het bestuur plaats te nemen. Geweldig!
Maar we zoeken er nog één en nog meer mensen voor in de bestuurscommissies en het Contactberaad. Is dit iets voor u!?

Wilt u zich inzetten voor de nieuwe parochie?

Wij zoeken nog een bestuurslid en leden voor de vaste bestuurscommissies
en leden voor het Contactberaad

Personeel & Organisatie  l  Financiën 

Vastgoedbeheer  l  Begraafplaatsen

  Communicatie

Is dit iets voor u? Voelt u zich aangesproken? 
Neem dan contact op met een van de bestuursleden van de parochie!

De Contactgroep: taak en functie

1.  Algemene omschrijving: Contactgroep rond de toren (ook wel locatieraad genoemd)
In grotere parochies is het automatisch contact van de pastoor met de vrijwilligers rond een kerktoren (locatie) niet altijd meer vanzelfsprekend. Het valt daarom te overwegen om een contactgroep rond iedere kerktoren te creëren, die fungeert als aanspreekpunt van en voor de parochianen rondom deze locatie en als schakel tussen hen en de rest van de parochie. Als leden van een contactgroep komen parochianen in aanmerking, die goed zijn (of worden) ingevoerd in de parochie en in de parochiële activiteiten en die bekend zijn met de wijk, de buurt, het dorp of de stad.
De contactgroep bevordert, dat de locatie als geloofskern zo vitaal mogelijk haar functies in het grote geheel vervult en een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de nieuwe parochie Zij heeft geen beleidsmatige verantwoordelijkheden en kan evenmin rechtshandelingen verrichten of de parochie rechtsgeldig vertegenwoordigen. De contactgroep ondersteunt de organisatie en pastorale activiteiten van de parochie, meer specifiek op de eigen locatie. Zij is geen pastoraal inhoudelijke werkgroep of raad, maar schept de voorwaarden om zakelijke en pastorale activiteiten te laten plaats vinden. Hiertoe is samenwerking met parochiebestuur, pastoor of pastoraal team en werkgroepen vereist.

De afstemming van werkzaamheden tussen de contactgroep en het parochiebestuur gebeurt op een zodanige manier dat het bestuur haar normale taken uitoefent conform het AR en de contactgroep de dagelijkse gang van zaken op de eigen locatie kan regelen en organiseren. Aan het bestuur van de parochie blijft voorbehouden: het (groot) onderhoud van de (kerk)gebouwen, de financiële administratie van de parochie, het (doen) opstellen van beleidsplannen, het werkgeverschap en het secretariaat van de parochie. In respect voor ieders verantwoordelijkheid werken contactgroep en parochiebestuur met elkaar samen in de zorg voor de continuïteit rondom de desbetreffende locatie en in de behartiging van het algemene beleid en bestuur van de parochie. Voor taken en taakvelden, die aan de contactgroep gemandateerd kunnen worden, blijft het parochiebestuur eindverantwoordelijk.
De contactgroep is er voor de uitvoering van ondersteunende werkzaamheden ‘rond de toren’. Zij heeft een dienende taak en daarbij hoort informatie verstrekken, aandacht vragen voor problemen, melding maken van mislukkingen en successen en laten zien waarmee je bezig bent. Voor de contactgroep is het wenselijk om een eerste en tweede aanspreekpunt vast te leggen om de communicatie helder te laten verlopen.

2. De contactgroep doet niet hetzelfde als voorheen het bestuur
In de nieuwe situatie zal het strikt bestuurlijke werk losgemaakt worden van de huidige plekken (locaties) en behartigd worden door het nieuwe Parochiebestuur. Beheer en Personeel zullen daarvan heldere eenheden zijn. Daarbij zal het bestuur voor veel zaken de kaders aangeven (zo doen we het op de grote lijnen) waarna de locaties er vorm aan geven. Daar komt de uitdagende taak van de contactgroep te liggen en kan het zijn dat vanuit de eigenheid van de geloofsgemeenschap er eigen accenten (binnen 'het kader' ) gezet worden.
De grootste verandering in de nieuwe parochie zal het veranderen van het perspectief, de invalshoek zijn. Het parochiebestuur zal eraan moeten wennen altijd 'in meervoud' te plannen - rekening te houden met alle geloofsgemeenschappen en wat zij nodig hebben. Op het locatieniveau zal nieuw in de blik zijn dat niet alles 'zelf' bedacht en gedaan hoeft te worden maar dat het gewoon en inspirerend is om geholpen te worden en te helpen. De contactgroep zou op de organisatie en voortgang, zowel voor pastorale als de 'nabijheids-' en exploitatietaken daarvan, heel alert kunnen zijn.
 
3.  Taken
De contactgroep ontvangt haar opdracht van en functioneert onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de parochie en zij regelt – binnen het kader van de door het kerkbestuur verleende opdracht (mandaat), het beleidsplan en de begroting – de praktische gang van zaken op de locatie ‘rond de toren’.

De taken van de contactgroep zouden als volgt kunnen worden samengevat:
  • Fungeren als open oog en oor voor wat in de locatie leeft aan behoeften, wensen en ideeën.
  • Zorg dragen voor een goed werkklimaat en ondersteunen van het vrijwilligerswerk in de eigen locatie (‘rondom de toren’).
  • Regelen en uitvoeren van dagelijks beheer van kerk, pastorie kerkhof en/of andere eigendommen, waaronder te verstaan het openen en sluiten van het kerkgebouw of andere ruimten, het schoonmaken en versieren, alsmede kleine eenvoudige onderhoudswerkzaamheden.
  • Zorg voor regelen van dagelijkse taken rond vieringen, uitvaarten, doopsels, koren, waaronder te verstaan het bijhouden van de agenda, het ontvangen van groepen, het schenken van koffie en dergelijke.
4.  Uitvoering
De contactgroep bepaalt zelf wie als voorzitter / contactpersoon optreedt en verdeelt intern de eigen taken. Afspraken worden schriftelijk vastgelegd.
Voor aanvang van een nieuw kalenderjaar krijgt de contactgroep, als onderdeel van de parochiële begroting, door het parochiebestuur een jaarbudget toegewezen, dat dient om de ‘dagelijkse uitgaven’ te kunnen voldoen, die voortvloeien uit haar werkzaamheden. Een lid beheert als budgethouder een kleine kas. Van de door haar verrichte uitgaven houdt zij een administratie bij.
De contactgroep kan geen uitgaven doen die niet gebudgetteerd zijn. In voorkomende gevallen vindt overleg plaats tussen de contactgroep en het bestuur van de parochie. Zij vergadert eenmaal per jaar met het bestuur van de parochie waarin zij verantwoording aflegt aan het bestuur en haar werkzaamheden evalueert.

5. Contactberaad
De pastoor en zijn team en het bestuur houden met de contactgroep onderling contact; dit kan rechtstreeks gebeuren of via commissies en werkgroepen. Vanwege de omvang van sommige Nieuwe Parochies kan het wenselijk zijn af en toe met de contactpersonen (eerste en tweede) van alle contactgroepen in de parochie bij elkaar te komen om uit te wisselen en lopende zaken af te stemmen met de pastoor en zijn team en het bestuur. Voor de eenduidigheid wordt hiervoor de naam contactberaad gebruikt. Het contactberaad kan ad hoc bij elkaar geroepen worden of indien nodig op gezette tijden.