Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

Archief BELL-parochie

Deelnemende parochies

De Verrijzenisparochie Boxtel is per 1 januari 2006 ontstaan uit een fusie van de Maria Reginaparochie, de H. Hartparochie en de St. Petrusparochie.

De Verrijzenisparochie is daarmee de enige parochie in de kern van Boxtel. Er wonen ruim 20.000 mensen; van hen staan er ongeveer 11.000 als katholiek ingeschreven. Ook mensen die buiten de kern van Boxtel wonen kunnen lid zijn of worden van de Verrijzenisparochie.

De Verrijzenisparochie beschikt(e) over twee kerken: de Sint Petrusbasiliek in de Oude Kerkstraat als hoofdkerk en de H. Hartkerk in de Baroniestraat.


Deze informatie volgt.....


De doelstelling van de parochie die in 1926 is gesticht...
Zij is er voor alle mensen in Lennisheuvel. Deze helpen elkaar zich af te stemmen op de Blijde Boodschap van Christus en gevolg te geven aan het eerste gebod: (Marcus) "De Heer onze God is de enige Heer; u zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht." Het tweede gebod is dit: "U zult uw naaste liefhebben als uzelf". Een ander gebod, groter dan deze twee, is er niet.

Hoe te realiseren...
Met wekelijkse Eucharistievieringen, Woord- en Communievieringen, de vieringen van het kerkelijk jaar, bij gelegenheid van familiegebeurtenissen en op vele andere wijzen proberen we deze doelstelling bij de tijd te brengen. Een belangrijke vraag is hoe we elkaar kunnen helpen dit vorm te geven in ons eigen leven, van jong tot oud.


De contouren van de Sint Janskapel (eerste vermelding 1440) zijn op de hoek Pastoor Dobbeleijnstraat/Kerkakkers gevonden (archeologisch rijksmonument sinds 1982). De genoemde kapel werd op 28 april 1603 door Bisschop Masius van 's-Hertogenbosch verheven tot eerste parochiekerk van Liempde. De kerk viel bij de Vrede van Munster (1648) in handen van de protestanten en raakte in verval. Vervolgens werd deze in 1827 gesloopt. 
Bij het 400-jarig bestaan van de Parochie Liempde (april 2003) is deze plek weer heringericht en zijn de contouren van de toenmalige kapel (naar een tekening -2 oktober 1787- van de Boxtelse landmeter en cartograaf Hendrik Verhees) in het maaiveld aangebracht. De Liempdse parochianen kerkten na de Vrede van Munster overigens sinds 1672 heimelijk in een zogeheten schuurkerk die werd opgericht aan de huidige Dorpsstraat/Toose Plein. Deze schuurkerk werd op 23 mei 1864, samen met de toenmalige pastorie en 13 huizen in de omgeving, door een korte felle brand verwoest. De contouren van de voormalige schuurkerk zijn in het wegdek, trottoirs en pastorietuin weer zichtbaar gemaakt. Daartoe heeft de heemkundestichting Kèk Liemt in 2004 en 2014 kadaster veldwerk zelf verricht en laten verrichten om de bebouwde situatie uit 1832 (invoering kadaster) in te meten.

In het hoofdstuk 'Archief' zijn in de paragraaf '2009 en eerder' meerdere artikels opgenomen over de historie van onze parochie. Deze kunt u daar lezen en/of downloaden. Het betreffen:

  • 'Liempdse kerkepaden leiden naar 400 jaar Parochie' (2003)
  • 'De familie Swolffs' (1957)
  • 'De oprichting van de parochie' (1954)
  • 'De naam - Liempde -' (2003)
  • 'De pastoors van Liempde' (2003)
  • 'De kapellanen van Liempde' (2003)