vragen & antwoorden: alles
overzicht
Klik op vraag om antwoord af te beelden
Wat is de Actie Kerkbalans?
De Actie Kerkbalans is een landelijk georganiseerde geldinzamelingsactie in alle parochies van Nederland. Via deze actie vragen de parochie- en kerkbesturen een bijdrage van de leden van de kerk. Zeg maar een contributie en dan voor een heel jaar.
Wanneer vindt deze actie plaats?
Deze Actie Kerkbalans vindt plaats in de maand januari. In de maand oktober wordt een herinnering gestuurd.
Waar wordt het geld van deze actie voor gebruikt?
Dit geld wordt gebruikt voor de exploitatie van de parochiekerk: de verwarming en verlichting van de kerk, de onderhoudskosten, kosten van verzekering en abonnementen. Maar ook voor de kosten van de erediensten en het groot aantal werkgroepen, zoals de zorg voor de zieken, de kerkversieringen, de kosten van de schoonmaak.
Wie organiseert deze actie?
De organisatie van deze actie wordt centraal door het parochiebestuur aangestuurd en gecoördineerd. Ze worden per geloofsgemeenschap (kerkdorp) door werkgroepen georganiseerd. Hiervoor zijn tientallen vrijwilligers in elk kerkdorp actief.
Wie krijgt de brief met het verzoek om een bijdrage te geven?
Deze brief wordt aan één persoon van het gezin/adres, het ‘gezinshoofd’, gericht. Deze geldt dan voor alle parochianen op dat adres. Naar gelang de grootte van het gezin of de bewoners op dat adres kan een bijdrage worden overgemaakt.
Hoe groot is de bijdrage per gezin?
Deze is niet precies vastgesteld, ook niet voor groepen van parochianen of op basis van de gezinsgrootte. De Nederlandse Bisschoppen gaven eerder een richtlijn van circa 1 procent van het netto-inkomen. Dat is voor velen een hoog bedrag, minder mag natuurlijk ook.
Mogen we ook minder geven dan 1 procent van het inkomen?
Natuurlijk mag dat: geef naar draagkracht. Geef voor wat de kerk, de geloofsgemeenschap, u waard is. We zijn met elke bijdrage blij. Vergelijk het met de contributies van andere verenigingen waar u lid van bent of uw kinderen lid van zijn. Hun contributies variëren vaker van € 35,-- tot € 150,-- per persoon per jaar of soms zelfs meer.
Heeft de parochie nog meer bronnen van inkomsten?
Wie zijn de leden van de Kerk?
Dat zijn alle katholieken die als lid van de Rooms-Katholiele kerk zijn ingeschreven. Lid van de Kerk werd of wordt je via het verkrijgen, het toegediend worden van het Heilig Doopsel.
Kan ik me ook afmelden als lid van de Kerk?
Ja dat kan. Dat gaat volgens een vaste procedure. Neem hiervoor contact op met het parochiesecretariaat.
Hoe wordt het ledenbestand van de parochie actueel gehouden?
Wat moet ik doen als de adressering niet juist is?
Graag meteen doorgeven aan het parochiesecretariaat. Deze geeft de nieuwe dan wel de aan te passen gegevens door aan een van onze ledenadministrateurs. Deze persoon of personen past/passen het kerkledenbestand dan zo snel mogelijk aan. Elke maand wordt het kerkledenbestand met behulp van SILA sowieso aangepast, geüpdatet.
Blijft het geld dat ik betaal in het kader van de Actie Kerkbalans ook binnen onze eigen geloofsgemeenschap, ons eigen kerkdorp?
Ja, dat gebeurt. Elke geloofsgemeenschap (kerkdorp) heeft als onderdeel van de Heilig Hartparochie op zijn naam een eigen bankrekening bij de Rabobank. Op die rekening komen per geloofsgemeenschap (kerkdorp) de inkomsten te staan. Deze worden dus per dorp apart geboekt en voor die kerk en diensten gebruikt.
Worden de bijdragen van de parochianen van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde via de Actie Kerkbalans ook in die kerkdorpen besteed?
Ja dat klopt. In de boekhouding van de Heilig Hartparochie wordt van elke geloofsgemeenschap een aparte ‘boekhouding’ (kostenplaats) bijgehouden. Daar worden ook alle inkomsten van die geloofsgemeenschap op geboekt. Dus naast de kerkbijdragen ook de collectes, donaties en rente- en andere inkomsten.
Worden de uitgaven voor de parochianen van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde via de Actie Kerkbalans ook door die kerkdorpen betaald?
Ja, ook dat klopt. Het bestuur heeft op basis van het fusiedocument besloten dat de inkomsten én de uitgaven van elke geloofsgemeenschap duidelijk en geoormerkt moeten worden geadministreerd. Hiertoe is de financiële administratie inmiddels ingericht. Het is de bedoeling dat elke geloofsgemeenschap, wat eenvoudig uitgedrukt, in principe ‘zichzelf bedruipt’.
En hoe gaat dat dan met de kosten die voor de hele parochie worden gemaakt?
Deze kosten, bijvoorbeeld de kosten van de website of die van secretariaat, worden over de vier geloofsgemeenschappen verdeeld. Dit gebeurt op basis van een door het bestuur vastgestelde verdeelsleutel. Hierbij worden ‘in Boxtel’ de algemene kosten duidelijk gescheiden van de kosten die voor de geloofsgemeenschap Boxtel zelf worden gemaakt.
De acceptgirokaarten zijn een beetje ‘verleden tijd’; ze gaan straks wellicht verdwijnen. Worden deze nog gebruikt?
Kan ik de bijdrage ook van de belasting aftrekken?
Hoe werkt dat? Dat van de belasting aftrekken?
Dat gaat met behulp van een formulieren dat u kunt downloaden bij de Belastingdienst. Het invullen is heel eenvoudig. U vindt dit ook op deze website onder het hoofdstuk ‘Financiën’ in de paragraaf ‘Giften en schenkingen’.
Kan ik ook een vaste periodieke overboeking doen?
Natuurlijk kan dat, daar zijn we heel blij mee. Ook deze kunt u voor aftrek van de belasting in aanmerking laten komen. Zie een van de andere vragen.
Ik heb al een machtiging, moet deze worden aangepast?
Nee dat hoeft niet, maar mag natuurlijk wel als u daarvoor kiest. Wij stellen het natuurlijk op prijs als u uw bijdrage naar omhoog bijstelt.
Kan of mag ik ook een eenmalige donatie geven of een schenking doen?
Natuurlijk kan dat. Ook deze kunt u voor aftrek van de belasting in aanmerking laten komen. U kunt de schenking ook ten goede laten komen aan een bepaald doel binnen de parochie. Bijvoorbeeld voor de restauratie van het carillon of orgel van de Sint-Petrusbasiliek, de aanschaf van een kazuifel, het opknappen van een schilderij of wat dan ook. Dat is uw keuze. Overleg met het bestuur kan vaak tot een voor u goed gekozen bestemming leiden.
Wie betaalt de priesters van de parochie?
Dat doen de parochianen vanuit de kerkbijdragen, collecties, schenkingen, rechten en overige inkomsten.
Wat verdienen de priesters?
Eigenlijk verdienen ze heel veel, maar ze krijgen weinig: een basaal inkomen om van te kunnen leven. Dit inkomen (salaris) worden door jaarlijks door het Bisdom vastgesteld.
Worden de bestuursleden en de vrijwilligers betaald?
Nee, geen enkel bestuurslid of vrijwilliger wordt betaald, ze moeten meestal geld bijleggen.
De jaarcijfers van de afgelopen jaren waren die sluitend?
Nee, die van de afgelopen jaren waren niet sluitend, zie hoofdstuk ‘Financiën’ van de parochie en van de vier geloofsgemeenschappen. Die van 2021 was helemaal sluitend met een klein overschot. Het bestuur streeft elk jaar naar een sluitende begroting: dit blijft een uitdaging.
In oktober ontvang ik weer een brief over de Actie Kerkbalans, kan dat?
Ja dat hebben we zo gepland. Veel mensen betalen hun bijdrage in het voorjaar naar aanleiding van de eerste brief. Bij een aantal mensen ontglipt vaker de betaling. En dat kan. Daarom sturen we in de maand oktober een herinnering. Temeer omdat veel mensen ook gewend zijn om aan het einde van het jaar een bedrag over te maken.
Moet ik in oktober weer betalen, ik heb in februari toch al betaald?
Dat mag wel maar hoeft niet! De brief is als herinnering bedoeld voor mensen die de oproep in januari/februari is ontgaan.
Waar kan ik terecht met meer en andere vragen?
Bij het secretariaat. Bel: 0411 – 67 22 15 en u krijgt antwoord; direct of enkele dagen later. U kunt ook een e-mail sturen. Klik hiervoor op de button hieronder: ‘Ik heb een andere vraag’.
Waarom zou ik geloven?
Geloven is je blik op God richten om een goede invulling te geven aan je leven, geloven is een dankbare en vreugdevolle levenshouding. Het geeft je een stevig houvast als moeilijkheden van welke aard dan ook je in je leven overkomen. Hij is je nabij in de mensen om je heen en in de kleine dingen die je overkomen waarin je zijn aanwezigheid kunt bespeuren. Tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid om dankbaar te kunnen zijn voor de vreugde die je mag ontvangen want ook daarin is Hij aanwezig…Immers we hebben het leven uit zijn hand mogen ontvangen en Hij heeft het, hoe vreemd dat misschien ook mag klinken, in zijn hand.
Waarom is het goed om naar de kerk te gaan?
De kerk is een plek waar je tot rust kunt komen in de stilte bij God door bijvoorbeeld simpelweg een kaarsje op te steken en even stil te staan in je leven. De kerk is ook een plaats waar je naar het woord van God, de Bijbel, kunt luisteren om de gesproken woorden dieper tot je te laten doordringen en te overwegen als een verrijking van je eigen leven en dat van anderen. De kerk is de plek om samen stil te staan bij wat Jezus Christus, de zoon van God, voor ons heeft gedaan en om Hem te ontvangen en innerlijk gesterkt door het leven te gaan om dwars door het alledaagse tot een diepere relatie met God te komen.
Wat is bidden eigenlijk?
Bidden is eigenlijk niets anders dan het in gesprek gaan met God. Je kunt je vragen, worstelingen en zorgen maar ook je dankbaarheid, geheel in stilte en persoonlijk of samen, bij Hem brengen. Hij zal naar je luisteren als je probeert oprecht met Hem in gesprek te gaan en dat begint al door een open en luisterende houding aan te nemen. Hij weet immers als de gever van het leven wat goed voor je is. Wees daarom niet verbaasd dat Hij je van tijd tot tijd op een (iets) andere manier verhoort dan je verwacht of gehoopt had.
Schepping of oerknal en evolutie?
Het scheppingsverhaal zoals wij dat kennen vinden we terug in vele vormen in de godsdiensten waar de meesten van ons hier in Nederland mee in aanraking komen. Het is een beeldverhaal dat ons vertelt dat God aan het begin staat van ieder leven en dat Hij dat leven ook begeleid. Zoals het past bij een goede huisvader laat Hij wat Hij gemaakt heeft niet los.
Wie is Jezus?
Jezus is de eniggeboren zoon van God, die mens geworden is om ons God en zijn bedoelingen te leren kennen. Hij heeft in liefde met ons geleefd uit solidariteit en om ons mens zijn te vernieuwen door zijn leven op het kruis voor ons te geven. De bedoeling hiervan was en is dat wij in een nieuwe en zuivere relatie tot God komen te staan en vanuit, met en door Hem zouden gaan leven. Hij leeft het ‘echte’ voor en heeft het voorgedaan met de bedoeling dat wij Hem daarin zouden volgen. Tegelijkertijd heeft Hij ons nadat Hij naar zijn Vader in de hemel is teruggekeerd niet alleen gelaten maar iemand gegeven die ons hier op aarde helpt om zijn voorbeeld te (blijven) volgen. Die persoon noemen we de heilige Geest die ons inspireert, bemoedigt en de weg wijst.
Wat is een sacrament?
Een sacrament is een heilig teken door God en Kerk gegeven. Er zijn er zeven en de meeste daarvan vindt je op een (in) directe manier terug in het boek van God, de Bijbel. We kunnen ze indelen in drie groepen: gemeenschap, levenskeuze en genezing.
Wat doet een priester?
Een priester is een gewijde bedienaar van de sacramenten en een verkondiger van het woord van God. Door zijn wijding, door een bisschop van de RK Kerk, is hij daartoe gevolmachtigd in de wereldkerk.
Hoe staat de Kerk tegenover homoseksualiteit?
Homoseksualiteit is een gegeven door de eeuwen heen. Daar kunnen en mogen we niet van wegkijken, dat zou discriminatie zijn. De Kerk heeft onder meer tot taak de barmhartige liefde van God te verkondigen en uit te dragen ten opzichte van alle mensen die aan haar zorg zijn toevertrouwd. Zij heeft echter ook tot taak de gever van het leven, God en zijn levensopdracht ‘het doorgeven van het leven in een huwelijkse verbintenis tussen man en vrouw’ uit te dragen. Vanuit deze opdracht bewaakt zij de morele waarde van het huwelijk en daarmee verbonden natuurlijke doorgave van het leven die tot stand komt door middel van de totale zelfgave in lichamelijke en geestelijke zin door man en vrouw. De kerk heeft dus als hoogste ideaal het gezin en ziet zichzelf daarom als een familie. In dat gezin is iedereen welkom als kind van God, ook mensen met een homoseksuele geaardheid.
Wat is de meerwaarde van een kerkelijk huwelijk?
Iedere RK gedoopte en in geloof levende christen is als hij of zij een definitieve relatie aangaat met een persoon van het andere geslacht, geroepen om deze relatie kerkelijk te bevestigen. In het kerkelijk huwelijk is God diegene die het huwelijk inzegent nadat beide echtelieden aan elkaar het jawoord hebben gegeven. Hij is ook degene die door zijn genade bijstand verleend in goede en slechte tijden en het huwelijk, bijzondere omstandigheden daargelaten, onverbreekbaar maakt om leven te geven aan en op natuurlijke wijze door te geven met elkaar.
Hoe kan ik uitkomen voor mijn geloof?
Uitkomen voor je geloof in God of getuige zijn van je geloof in God is een levensopdracht. Je bent er eigenlijk nooit mee klaar. De meest eenduidige manier om dit te doen is door Jezus’ voorbeeld na te volgen. Dat begint al met je dagelijkse gedrag naar de medemens en jezelf te toe.
Hoe kan ik mijn kinderen het geloof doorgeven?
Het geloof aan je kinderen doorgeven kan op verschillende manieren geschieden maar de eerste en meest duidelijke wijze is door het hun zelf voor te leven, door een voorbeeld van gelovig leven te zijn. Het gebed op gezette tijden een plaats te geven in het gezin, met uitleg en herhaling, mag een eerste aanzet hiertoe zijn.
Wat kan de Kerk betekenen voor de jeugd?
De Kerk is een wereldkerk met een enorme diversiteit aan jonge en oudere mensen. Zij is de ene grote familie van God die zich met Hem en alle ledematen verbonden. Je bent als gelovige en zeker voor de jongere generaties kan dit van groot belang zijn, niet alleen in je eigen omgeving laat staan in Nederland en de wereld. Het is een bemoediging om dit te mogen meemaken tijdens grote manifestaties van geloof zoals de Wereldjongerendagen die eens in de drie jaar ergens in een land worden georganiseerd. Veel jongeren komen hoopvol van deze prachtige geloofservaring terug en weten zich gesterkt. In ons eigen land zijn er ook een aantal van deze ontmoetingen in de vorm van bijvoorbeeld de Katholieke Jongerendagen en de activiteiten, op bisdomniveau, rondom bijvoorbeeld Palmpasen.
Wie is God?
Wie deze vraagt stelt aan willekeurig wie dan ook zal verrast zijn door de hoeveelheid aan verschillende antwoorden die hij of zij krijgt. De meest voorkomende beschrijvingen van God wijzen naar de begrippen ‘energie’ of ‘iets’… maar ook naar een persoon.
Hoe kan ik een bijdrage leveren aan het geloof in mijn omgeving?
Waarom zou ik mijn kinderen de Eerste Communie en of het Vormsel laten doen?
Voor veel ouders is de belangrijkste motivatie om hun kinderen de Eerste Communie en het Vormsel te laten doen is omdat iets van het door hun ouders aan hen aangereikte geloof, door te geven. Essentieel, ja noodzakelijk, is daarbij wel dat de ouders ook zelf een voorbeeld in het geloof zijn, de boodschap van Jezus in het Evangelie gedaan, voor te leven. Het geloof praktiseren, al is dat heel vaak op een eigen wijze, is de randvoorwaarde om het geloof ook echt en vruchtbaar door te geven aan hun kinderen. Het aangaan van gesprek over het geloof met de kinderen, zeker als ze de leeftijd hebben bereikt dat het sacrament of heilig teken van het Vormsel wordt aangereikt kan daarin een belangrijke en ondersteunende rol vervullen.
Waarom zou ik nog bidden?
Het bidden is te omschrijven als het aangaan van een dialoog met God door met Hem te praten in stilte van je binnenkamer maar ook door te luisteren naar Hem. Voor velen onder ons is het bidden een moment van het uiten van dankbaarheid maar ook het luchten van je hart over de zaken die zijn voorgevallen in je dagelijkse leven. Maar ook het neerleggen van een smeekbede met een verzoek om genezing, hulp in het leven of het redden van een relatie, zijn dikwijls een motivatie om te bidden…
Is er leven na de dood?
‘Is er leven na de dood?’ is een vraag die vele mensen van onze tijd bezighoudt en de vraag wordt zelfs gesteld in een lied van de in de jaren tachtig van de vorige eeuw populaire Nederlandse band ‘Doe maar’. En ja, er is leven na de dood want dat heeft Jezus Christus met zoveel woorden ook gezegd aan de mensen die Hem horen spreken tijdens zijn aardse leven en dat opgetekend is in het Nieuwe Testament. Het heeft echter niet alleen gezegd maar Hij heeft het ook laten zien door op te staan uit de doden, door te verrijzen en zich voor een periode van 40 dagen te laten zien aan zijn leerlingen en volgelingen. Ook dat is opgetekend in de diverse Evangelies die verhalen over het leven van Jezus, de Handelingen van de Apostelen of de geschiedenis van de jonge kerk en de brieven die geschreven zijn door de verschillende apostelen van Jezus en die gericht zijn aan de eerste geloofsgemeenschappen. De apostel zegt het heel duidelijk en radicaal: zonder de verrijzenis van Jezus Christus is ons geloof dood! Dat wil zeggen zonder zijn opstaan uit de dood is er voor ons ook geen leven na de dood ofwel een eeuwig leven in geloof. De belangrijke en te vervullen randvoorwaarde hierbij en door ons te vervullen is van harte te leven in geloof in de ene God en Heer en zijn zoon Jezus Christus die voor ons geleden heeft, gestorven is en verrezen uit de doden.
Wat en waarom zijn er sacramenten?
Sacramenten zijn heilige tekenen van God en de Kerk dat zijn (in) direct gegeven door God. Er zijn er zeven en de meeste daarvan vindt je op een (in) directe manier terug in het boek van God, de Bijbel. We kunnen ze indelen in drie groepen: gemeenschap, levenskeuze en genezing.
Waarom lezen we in een serie van drie jaar op zondag altijd dezelfde verhalen in de Bijbel?
Tijdens de belangrijke Kerkvergadering, het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-65) is door Paus en bisschoppen, geadviseerd door verschillende overlegorganen, om de toegang tot de ongelofelijke rijkdom van de Bijbel verder te ontsluiten voor het gelovige volk.
Wat is de rol van de Paus?
Wat is een parochie?
Wat is een SILA-stip?
Hoe weet ik bij welke parochie ik hoor?
Hoe kan ik mijzelf of mijn kind als lid bij de parochie aanmelden?
- Kinderen die gedoopt worden of mensen die op latere leeftijd tot de Rooms-Katholieke Kerk toetreden, moeten als nieuw kerklid eenmalig door de parochie bij de SILA worden aangemeld. De burgerlijke overheid geeft dus ook geboorten van kinderen van ouders met een SILA-stip niet zelf door aan de kerkgenootschappen;
- een huwelijk tussen een katholieke en een niet-katholieke partner. Indien gewenst kan ook de niet-katholieke partner in de kerkledenadministratie worden opgenomen;
- herinschrijven (zie verder bij vraag 15).
Ik wil wel parochiaan blijven maar niet meer door de parochie worden benaderd?
Hoe voorkom ik dan mijn gegeven bij de gemeente bekend zijn?
Hoe kan ik als parochiaan worden uitgeschreven?
Hoe kan ik definitief worden uitgeschreven als lid van de Rooms-Katholieke Kerk?
Wat zijn de consequenties van het definitief uitgeschreven zijn als lid van de Rooms-Katholiek Kerk?
- geen sacramenten meer kan ontvangen;
- geen doopouder kan zijn (peter of meter);
- niet meer lid van een bestuur van parochie of kerkelijke instelling kan zijn;
- geen kerkelijke uitvaart krijgt, tenzij bij uitzondering.
Ik ben als kind gedoopt maar ik kom nooit meer in de kerk. Ben ik dan toch lid?
Hoe komt de parochie aan mijn gegevens?
- Haar eigen parochianen en (eenmaal ingeschreven) het R.-K. Bureau voor de Ledenadministratie, die over mutaties door de SILA wordt geïnformeerd.
- Van parochianen wordt verwacht dat zij zelf de parochie berichten over bijvoorbeeld de geboorte van een kind, (hernieuwde) betrokkenheid van een persoon bij de parochie, huwelijk met een niet-ingeschreven partner, enz.