Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Wie is Valentijn?

14-02-2022

Sint-Valentinus vond de liefde belangrijker dan de wetten van de keizer

Kaartjes, e-mails, e-cards, bonbons en vooral heel veel bloemen... Het zijn DE cadeaus voor Valentijnsdag. Maar wie is die Valentijn eigenlijk? Wat is zijn geschiedenis? En waarom zijn gele bloemen volgens sommige legendes veel meer 'Valentijn' dan rode rozen?

Wie Valentijn precies was en waar hij vandaan kwam is niet met 100 procent zekerheid te zeggen. Er zijn verschillende verhalen in omloop en in de geschiedenis komen zelfs meer 'Valentijns' voor. Maar de man waarom het gaat, naar wie Valentijnsdag is genoemd, is volgens veel historici niemand minder dan bisschop Valintinus van Terni. Valentinus werd in de derde eeuw na Christus geboren, dichtbij Rome. Al snel bekeerde hij zich tot het Christendom. Hij zou eerst priester en arts zijn geweest, maar later werd hij bisschop in Terni.

De macht lag in die tijd in handen van keizer Claudius II. Om aan de macht te kunnen blijven, steunde Claudius op een groot leger. De soldaten in het leger hadden te maken met strenge regels en voorschriften. Er mocht niet worden getrouwd, want een vrouw zou de soldaten aan het front alleen maar kunnen afleiden. Maar op een dag kwam een van die soldaten met een vrouw bij bisschop Valentinus met de vraag of de bisschop ze in de echt wilde verbinden. Volgens de legende vond bisschop Valentinus de liefde belangrijker dan de wetten van de keizer en hij huwde het stel.

De huwelijksvoltrekking werd snel groot nieuws en meerdere paren meldden zich bij Valentinus. Uiteindelijk werd de bisschop aangegeven en gearresteerd. Eenmaal in de gevangenis kwam een bewaarder naar Valentinus toe. Hij vertelde Valentinus over zijn dochter, die blind was en vroeg hem haar te genezen. De bisschop zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet.

Op de dag dat Valentinus onthoofd zou worden, 14 februari, probeerde de cipier nog tevergeefs het vonnis ongedaan te maken. Na de terechtstelling kreeg het blinde meisje een brief. Toen ze de brief openmaakte, viel er een gele bloem uit. Toen ze de bloem oppakte kon ze direct weer zien. Op het briefje kon ze met eigen ogen lezen "Van Valentinus".

Bron: Erik Sweers

Fijne Valentijnsdag!


Een afbeelding van pastoor Geertjan van Rossem