Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Vrijwilligersmiddag als vanouds

14-09-2024

Een volle zaal, veel HHP-medailles, een mooie lezing, veel gepraat en een heerlijke ‘koffietafel’

Plannen doe je vooraf. Zo ook de vrijwilligersdag op zaterdag 14 september, een zonnige dag in het najaar. Dit keer weer op een middag met een goed gevulde zaal. Vier vrijwilligers werden door pastoor Geertjan van Rossem extra in dat zonnetje gezet omdat ze 40 of 50 jaar als vrijwilliger voor de parochie actief zijn geweest en nog zijn. Dit zijn Arnold van den Broek (40), Maria Smeltink (40), Ben Smeltink (50) en Piet van Giersbergen (40). Daarna volgde de spreker van die middag prof. ir. Wout van Bommel, een korte maar heuse dorpskwis en een heerlijke lunch.

De hele vrijwilligersdag is door de Contactgroep Liempde voorbereid met vele handen aan de ploeg. De werkgroepleden hadden er flink werk van gemaakt en de dag was dan ook heel geslaagd. Deze begon in de grote zaal van Dienstencentrum Kloosterhof. Daar werden alle vrijwilligers en hun partners die zich hadden aangemeld met een kopje koffie of thee en een lekker stukje cake ontvangen. Die gingen er wel in.

Daarna was er een welkomstwoord door Jo Custers, namens het bestuur de contactpersoon voor de geloofsgemeenschap Liempde. Hij vermeldde de afwezigheid van de voorzitter van de Contactgroep Liempde, Johan Onland. In zijn openingswoord roemde hij de vrijwilligers, hun inzet en betitelde hen als de spil van de kerk van Liempde, zeker nu deze groep allengs iets kleiner wordt. Zoals al vaker gezegd: ‘Zonder vrijwilligers geen kerk’ en hij dankte iedereen voor zijn inzet, groot of klein in het afgelopen werkjaar. Hij nam kort het programma door, introduceerde professor Wout van Bommel als spreker van deze middag en kondigde vervolgens pastoor Geertjan van Rossem aan.

Geertjan van Rossem sloot zich helemaal aan bij de ‘dankbare’ woorden van Jo over de vrijwilligers: ’Alleen kan ik echt niets’. Hij benadrukte de enorme betekenis van het samenzijn als groep vrijwilligers tijdens welke we gewoon over van alles kunnen praten, naar mensen kunnen luisteren en samen kunnen genieten van zijn zang: de zingende pastoor.

Vooraleerst hij daarmee begon stond hij vooral ook stil bij vier vrijwilligers die kanjers zijn voor de Liempdse parochiegemeenschap. Gelardeerd met enkele mooi liedjes sprak hij deze jubilarissen toe en onderscheidde hen met de inmiddels bekende Heilig Hartspeld. Achtereenvolgende zette hij de volgende mensen met hun verdiensten in de picture én bloemetjes.

o Arnold van den Broek
Al meer dan 41 jaar actief voor de parochie en dat in twee delen. Eerst van 1983 tot 2014 binnen de Sint Jans Onthoofdingparochie van Liempde en daarna binnen de huidige Heilig Hartparochie. De rode draad tussen beide is zijn inzet voor de begraafplaats(en). ‘Hij regelt het begraven, het onderhoud, het beleid in deze en stuurde en stuurt de commissies aan die er over gaan’, aldus de pastoor. Van 1983-2008 lid van het parochiebestuur van Liempde waarvan een hele periode als vicevoorzitter. Grote items in die tijd waren de restauratie van de parochiekerk, het zoeken van sponsoren, de jubileumviering van het 400-jarig bestaan, het opzetten van het parochiearchief en het werken als cameraman van 2003 tot heden. 
Per 1 januari 2015 werd hij lid van het bestuur van de Heilig Hartparochie. Een omvangrijk taak waarbinnen hij weer de kar van de begraafplaatsen trekt, zich zeer verdienstelijk bezighoudt met het werk binnen de commissies Vastgoed en Personeel, Organisatie & Communicatie. Daarnaast is hij namens het bestuur contactpersoon van de Contactgroep Lennisheuvel en verzorgt hij de misintenties van Liempde. 
‘Reden’, volgens Geertjan, ‘om hem een zilveren Heilig Hartspeld te overhandigen met bijbehorende oorkonde en bloemen.’ Arnold was blij met de zilveren speld die hij nu krijgt naast de eerder ontvangen pauselijke onderscheiding voor zijn eerdere werk in de voormalige parochie Liempde. Beide heeft hij dik verdiend.

o Maria Smeltink
Maria Smeltink is ook 40 jaar actief in Liempde en voor de hele parochie. In Liempde was ze tientallen jaren de vaste kracht van de werkgroepen Eerste H. Communie en het Vormsel en veel andere kerkelijke feesten. Met anderen verzorgt ze al jaren de schoonmaak van de kerk, de ene keer wat intensiever dan de andere, wast ze de priester- en andere kleding en kerkgewaden, en is ze de hoofdkoster van de kerk. Dit laatste sinds 2011, dus 13 jaar. Als zodanig stuurt ze de andere kosters aan, regelt de gang van zaken rondom uitvaarten en veel andere zaken. Ook bezoekt ze al bijna 10 jaar ouders bij wie een kind is geboren.  
Daarnaast houdt ze de Mariakapel onder de toren bij (kaarsen, collectebus, bloemen) en opent en sluit ze samen met haar man Ben elke dag de kerkdeuren en dat al heel veel jaren lang.
Samen met Ben was ze ook sinds het begin van de ‘jaren 80’ redactielid van het kwartaalblad ‘De Ontmoeting’. Kopij verzamelen en uitwerken, stencilen, om de tafel samenrapen (1900 stuks), en door tientallen bezorgen laten rondbrengen. ‘Een hele klus die steeds een flinke inzet vereiste’, aldus de pastoor. Vanaf 2010 verzorgden beiden nog vier jaar het verdelen van de exemplaren en het mede bezorgen ervan. 
‘Redenen genoeg om ook Maria Smeltink een zilveren Heilig Hartspeld te overhandigen met bijbehorende oorkonde en bloemen.’ Maria was zichtbaar ontroerd en vooral ook heel blij met de speld. Deze werd haar met veel egards opgespeld. Ook door haar dik verdiend en… ze gaat gewoon door.

o Ben Smeltink
Ben Smeltink, de echtgenoot van Maria, is al meer dan 50 jaar als vrijwilliger werkzaam voor de parochie: een prachtige mijlpaal. Evenals Maria was ook hij in de beginperiode druk met de Eerste H. Communie- en Vormselvieringen, was ook hij erg betrokken met alle kerkelijke activiteiten ook bij die welke bij Arnold zijn vermeld, en was ook hij een van de ‘basisspelers’ van het kwartaalblad ‘De Ontmoeting’. Hij was daarvan ook 30 jaar de ‘alleskunner’ en daarna verzorgde hij nog 4 jaar de verdeling van de geactualiseerde versie.
Hij verzorgde in het verleden de ledenadministratie van de parochie Liempde en dat doet hij sinds 2011 weer voor de Heilig Hartparochie. Hij verzorgt ook de werkzaamheden die daaruit voortvloeien.
Ben is al meer dan 20 jaar lid van het kerkkoor Cantate Domino en is steeds een vaste waarde. Bij afwezigheid van een dirigent neemt hij de honneurs met verve waar.
Zoals gezegd, opent en sluit hij samen met Maria de kerkdeuren, verzorgt hij mede de kapel, verricht kleine reparaties en is hij de sleutelbeheerder van de kerk. 
Ben heeft 13 jaar (van 1993-2003 en van 2012-1214) deel uitgemaakt van het parochiebestuur van Liempde. In de eerste periode heeft zijn zich onder meer ingezet voor de organisatie van alle activiteiten in het kader van het 400-jarig bestaansfeest van de parochie en daarmee was hij druk als ‘doener’. In de tweede periode, 2011-2014, heeft hij zich vooral ingezet voor praktische zaken en het mede vormgeven van de fusie met de parochies van Boxtel, Esch en Lennisheuvel. 
Nu is hij is al bijna 10 jaar lid van de Contactgroep Liempde en vervult daarin de secretarisfunctie. Vanuit die groep was hij ook tot de opheffing in 2024 lid van het Contactberaad van de parochie. Nu is dat voortaan het Synodaal overleg.
Afrondend zei pastoor Geertjan ‘Vooral ook Ben hoort bij de gelukkigen. Iemand met een dergelijke staat van dienst is goud waard voor onze geloofsgemeenschap.’ Hij speldde hem daarna dan ook een gouden Heilig Hartspeld op en overhandigde ook hem de bijbehorende oorkonde en bloemen. Ben voelde zich zeer vereerd en keek trots naar de speld. Iemand in de nabijheid zei zacht; ‘Zo’n speld krijgen niet veel mensen.’ Een dik compliment en dankjewel voor Ben.

o Piet van Giersbergen
Piet is bijna 40 jaar vrijwilliger van de Heilig Hartparochie. Hij was vooral en in het bijzonder actief binnen de geloofsgemeenschap Liempde. ’40 jaar, een hele tijd en dat met zulk een mooie leeftijd’, sprak pastoor Geertjan. 
Op 16 september 1982 bezocht Piet, samen met (wijlen) Wim Schutte, voor de eerste maal de repetitie van het R.K. Kerkkoor Cantate Domino om vervolgens op zondag 19 september 1982 voor de eerste keer mee te zingen in de Hoogmis, en dat beviel hem goed. Piet had in zijn broers Marinus en Isidoor al gerenommeerde voorgangers bij het koor. Piet is in 2012 als koorzanger gestopt; hij ontving daarvoor een Gregoriusonderscheiding. Hij heeft dus 30 jaar voor onze gemeenschap gezongen!
In januari 1997 is Piet toegetreden als (mede)grafmaker. (Wijlen) Frans van Haaren kreeg er een goede kracht bij. Bij het afscheid van Frans op 1 januari 2006 zei Frans: ‘dankzij Piet heb ik zo lang door kunnen gaan.’ Nadat Frans was gestopt heeft Piet hand- en spandiensten als grafmaker verleend bij de opvolgers van Frans, te weten Jan van Vugt en (wijlen) Jan van Iersel. Piet is formeel als medegrafdelver gestopt per 1 januari 2009. Zijn afscheid werd samen met de kerkhofmedewerkers na een staat van dienst van bijna 12,5 jaar in café Het wapen van Liempt gevierd. 
Aansluitend ging Piet verder als lid van de zogeheten ‘schoeffelploeg’. Vrijwel alle ingeroosterde woensdagen was hij aanwezig en in de pauzes voerde hij altijd de boventoon en kreeg hij de lachers op zijn hand. Hij kreeg ook vaak repliek maar dat vond hij helemaal niet erg: ‘Als je de andere op de korrel neemt, ben je ook zelf aan de beurt’, en hij vult aan ’wat hebben we gelachen.’ In 2024 (12,5 jaar geschoffeld) is Piet gestopt met het schoffelwerk, het ging niet meer. Zijn gezondheid speelde hem parten. Thans is Piet nog steeds raadgever van de grafmakers als het gaat om ter aarde bestellingen uit het verleden. 
Na het stoppen met het zangkoor (2012) werd Piet ook acoliet van de zondagvieringen en de uitvaarten. Op hem kon je altijd rekenen en hij vervulde het ambt met waardigheid. Ook hiermee stopt Piet in 2024.
Piet is 92 jaar en tobt mijn zijn gezondheid, niet met zijn geweldig positieve instelling. ‘Het gaat niet meer’, zei hij later aan tafel, ‘ik kan bijna niet meer knielen en ben soms bang dat ik dan val. Ja de jaren beginnen toch te tellen. Daar heb ik veel last van, daarom moest ik stoppen maar ik was graag doorgegaan…’  
Pastoor Geertjan dankte hem hartelijk voor zijn inzet en speldde hem daarna dan ook een zilveren Heilig Hartspeld op. Hij kreeg ook de bijbehorende oorkonde en een boeket bloemen. Piet voelde zich trots en vereerd maar straalde wel enige deemoedigheid uit. We snappen Piet, alles wat hem overkomt gaat niet in de kouden kleren zitten. Van de Contactgroep ontving hij aansluitend nog een heerlijk bierpakket en een doos Merci.

o Prof. ir. Wout van Bommel
Na een korte pauze gaf Jo Custers het woord aan professor Wout van Bommel, maar niet nadat hij hem kort had ingeleid. Wout van Bommel hield een presentatie over ‘Licht en gezondheid’ en ging in op de invloed van goed en voldoende licht op de mens. Ook legde hij aan de hand van voorbeelden helder uit hoe licht het dagschema van mensen kan reguleren én reguleert. De invloed van de kleur van het licht blauw licht of zacht (gelig) licht maakt bijzonder veel uit. Zacht geel licht maakt een mens rustiger waardoor hij in de avonduren zo goed mogelijk wordt voorbereid op een goede slaap. Nog even op die telefoon of dat tablet met dat ‘harde’ licht is dus niet bevorderlijk voor het goed kunnen inslapen.

Zo gaf hij nog veel meer voorbeelden en daarmee wist hij zijn gehoor te boeien. Meer over zijn werk als ‘lichtgoeroe’ en zijn betekenis kunt u vinden op zijn website, klik daarvoor op deze link. 
Na de pauze volgde het tweede gedeelte van zijn inleiding. 
Na afloop werd hij hartelijk bedankt en kreeg hij een attentie en een stevig applaus. Eén ding is bij iedereen zeker blijven hangen: ‘DAGLICHT, DAGLICHT, DAGLICHT en nog eens DAGLICHT’   

o Een heuse dorpskwis
Daarna barstte het ‘feestgedruis’ los, waarin de ontmoeting centraal stond. Er werd flink gebuurt, rondgelopen en gedronken. Het was ook een lange zit. De meesten waren dorstig geworden en lustten wel een pintje of een glaasje fris.

Dat buurten en rondlopen en veel kletsen had alles te maken met het optreden van Cees Braken. Hij had een zeer vermakelijke dorpskwis over Liempde in elkaar gezet: ‘Liempde, weetjes, dingetjes en datjes’. Alle vrijwilligers doken er vol in en was een goede competitieve strijd. De tafel die gewonnen had ontving een klein prijsje. Cees kreeg een stevig dankwoord en een attentie. Het was een fijne aanvulling op de middag. Cees, nogmaals bedankt.

o Een ‘lopende’ lunch
Rond half vijf werd de lunch geserveerd. Een rijkelijk goed gevuld lunchbuffet met alles erop en eraan. Dit onder het motto van het parochiebestuur: ‘Boeien, binden en behouden’. En inderdaad van de vrijwilligers moet je het hebben en die moet je koesteren. Hun inzet belonen en dat doen we dus eens per jaar met een vrijwilligersmiddag met aansluitend goed eten en drinken. De aanwezige gasten konden dit heel goed waarderen, zie ook de fotoreportage.

Tegen de klok van 18.00 uur sloot Riet van de Ven, lid van de organiserende werkgroep, de middag af. Ze dankte iedereen voor de aanwezigheid en ieders gezellige bijdrage. ‘Zo’n ochtend (of middag) moet er elk jaar weer opnieuw zijn’, merkte een van de deelnemers op. Velen die het hoorden, knikten instemmend!
Een hartelijk woord van dank aan de organiserende werkgroep vanuit de Contactgroep. Het was tof en alles was tot in de puntjes verzorgd. Jullie mogen komend jaar weer de organisatie op je nemen. 
Klik op deze link of op de link hieronder en bekijk de foto-impressie van deze gezellige ochtend.

Meer informatie:


Op deze middag ontvingen ook Maria en Ben Smeltink respectievelijk een zilveren en gouden Heilig Hartspeld