Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Rien Donkersloot achter het orgel

13-10-2024

Een concert met extra inhoud

Organist Rien Donkersloot bracht een knap staaltje werk ten gehore. Hij bespeelde het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. Het concert en de gezellige nadrink werden goed bezocht.

Zondag 13 oktober bespeelde Rien Donkersloot het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Rien Donkersloot liet zich horen als een briljant orgelspeler.

Op zijn programma stonden werken van componisten uit de 19e en 20e eeuw. C.Franck, L.Vierne, C.Saint-Saëns, C.Debussy, F.Listzt en een improvisatie van Rien zelf. “Een redelijk Frans programma,” zoals Rien het zelf in zijn inleiding vertelde.

Een leuk weetje voor de liefhebbers: Rien vervolgde met een korte toelichting op het “Preludium und Fuge über Bach” van Franz Liszt. Het stuk is niet opgedragen aan J.S.Bach en gaat ook niet over Bach. De Duitse letters B-A-C-H staan voor de grondtonen die het vertrekpunt zijn van het orgelstuk: Bes-A-C-B.

Wat volgde was een schitterend orgelconcert in aanwezigheid van zeker 35 bezoekers. Na afloop was er een drankje. En konden de bezoekers Rien en elkaar beter leren kennen.

Vanmiddag hebben we niet alleen van een prachtig orgelconcert en een gezellige nadrink kunnen genieten. Ook zijn we dus ietsje muzikaal geleerder naar huis mogen gaan met de uitleg rondom de letters Bach.
Het volgende orgelconcert van Stichting Kerkconcerten Boxtel is op zaterdag 14 december om 14.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek. Waarvoor van harte welkom.


Organist Rien Donkersloot bespeelt het Smitsorgel van de basiliek in Boxtel